Служител на руската държавна телевизия Первьй канал е прекъснал основната новинарска

...
Служител на руската държавна телевизия Первьй канал е прекъснал основната новинарска
Коментари Харесай

Редактор на руска телевизия прекъсна новините с: Лъжат ви за войната в Украйна

Служител на съветската държавна телевизия " Первьй канал "  е прекъснал главната новинарска стратегия на канала с извънреден за страната протест срещу нахлуването на съветските войски в Украйна, заяви " Гардиън ".

Марина Овсянникова, редактор в малкия екран, нахлу по време на прякото предаване на нощните вести в понеделник вечерта с крясъци: " Спрете войната. Не на войната. " Тя също по този начин раззмахвала афиш с надпис: " Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат. " Подписано е на британски: " Руснаци против войната ".

Водещата на новините траяла да чете новините по-високо в опит да заглуши Овсянникова, само че митингът на редактора се е виждал и чувал няколко секунди, преди каналът да премине към записи.

Овсянникова пусна и авансово записано видео в каналите си в обществените мрежи, в което изрази срама си, че работи за Първи канал и популяризира " кремълска агитация ".

" За страдание, в продължение на няколко години работех по Първи канал и работех върху пропагандата на Кремъл, доста се срамя от това сега. Срамувам се, че ми беше разрешено да приказвам неистини от телевизионния екран. Срам ме е, че позволих зомбирането на съветския народ. Мълчахме през 2014 година, когато това занапред започваше. Не излязохме на митинг, когато Кремъл токсини водача на опозицията Александър Навални ", сподели тя.

" Ние просто безмълвно следим този античовешки режим. И в този момент целият свят се отвърна от нас и идващите 10 генерации няма да могат да се изчистят от срама на тази братоубийствена война.

Овсяникова съобщи във видеоизявлението си, че татко ѝ е украинец, а майка ѝ - рускиня.

" Това, което се случва в Украйна, е закононарушение, а Русия е агресор, сподели тя. Отговорността за тази експанзия лежи върху раменете единствено на един човек: Владимир Путин.

Тя прикани съгражданите си руснаци да се причислят към антивоенните митинги, с цел да се постави завършек на спора. " Само ние имаме силата да спрем цялата тази полуда. Отидете на митингите. Не се опасявайте от нищо. Те не могат да ни затворят всички. "

Правозащитната група ОВД-Инфо заяви, че Овсяникова е задържана малко след митинга си и е арестувана в полицейски сектор в Москва. Тя може да отиде в пандиза съгласно нововъведеното съветско законодателство, което криминализира разпространяването на по този начин наречените " подправени вести " за съветските военни. Осъдените по закона могат да получат до 15 години затвор. Овсяникова също може да се сблъска с правни последствия за поощряване на " цивилен безредици ".

В изказване, оповестено от държавната осведомителна организация ТАСС, Първият канал споделя, че " се е случил случай с непозната жена в кадър. Извършва се вътрешна инспекция ".

Източник от правоохранителните органи сподели на ТАСС, че Овсяникова може да бъде упрекната по закон, забраняващ обществени дейности, които целят " дискредитиране на потреблението на въоръжените сили на Русия ".

Нейното изказване е първият път, в който чиновник на съветски държавни медии обществено жигосва войната, до момента в който страната продължава репресиите против антивоенното дисидентство. Толкова строга е сегашната вълна 0f цензура, че други новинарски стратегии замъглиха посланието върху табелата на Овсяникова в личните си репортажи за случая.

Държавната телевизия е главният източник на вести за доста милиони руснаци и от близко следва линията на Кремъл.

В рамките на часове след митинга на Овсянникова хиляди хора харесаха обявата във Фейсбук, където тя разгласява изказването си, а видеото от случая бързо събра хиляди гледания.

" Уау, това момиче е готино ", туитира Кира Ярмиш, представител на опозиционния водач в пандиза Алексей Навални.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР